Hur ska vi arbeta för att skapa högkvalitativ kommunikation i framtiden? Denna fråga dryftades under Kompetensdagen 2023, ett årligt evenemang som arrangeras av Sveriges Kommunikatörer. Här delar tre kommuniktionsexperter med sig av vilka kompetenser som kommer att vara allra viktigast för framtidens kommunikatörer.
Eva Willstrand: kommunikatörens rådgivande roll blir allt viktigare i den värdestyrda organisationen
Eva Willstrand, kommunikationsstrateg och konsult, inledde sin föreläsning på Kompetensdagen med att prata om att hierarkierna på svenska arbetsplatser befinner sig i upplösning. Hon menar att dagens moderna organisation drar mot ett värdegrundande upplägg, där chefen får en mer coachande och kommunikativ roll samtidigt som medarbetarna får större ansvar för att delegera sitt arbete. Det nya kommunikativa ledarskapet öppnar upp för att kommunikatören kan ta ett större rådgivande ansvar.
– Vi kommunikatörer besitter en spetskompetens som är attraktiv och användbar framåt, och som verkligen behövs i våra verksamheter. När vi går från hierarkiska till värdestyrda organisationer är kommunikation en grundpelare.
Eva menar vidare att chefer och ledare är några av de viktigaste kommunikationskanalerna i en organisation. De behöver därför rustas för att kunna kommunicera ett bra sätt, exempelvis i förändringsarbeten. Traditionellt sett har HR-funktionen inom verksamheter haft tillgång till ledarna, och Eva uppmanar därför kommunikatörer att kroka arm med dem för att nå framgångar.
– Tillsammans kan vi fundera på hur vi ska rusta våra chefer för att kunna ta ett större kommunikationsansvar. Det kommunikativa ledarskapet är ledarens viktigaste roll framöver, och därför även kommunikatörens. Vi kan hjälpa våra chefer att sätta saker i ett begripligt sammanhang, och skapa grogrund för ett tryggt team med mycket tydlighet.
Niklas Gustafsson: idag ersätter vi hjärnkraft med maskiner
Niklas Gustafsson arbetar med affärsutveckling på KTH Executive School, och har bland annat varit med och utvecklat Communication Executives Program – technology, business and leadership tillsammans med Sveriges Kommunikatörer. Programmet avser att utbilda kommunikatörer och ledare inför en ökad digitalisering av verksamheter. Niklas menar att kommunikatörens roll är viktigare än någonsin – både idag och i framtiden. Idag finns det en enorm spännvidd i kommunikatörsrollen: man hanterar medierelationer, jobbar med digital design, arbetar datadrivet, skapar content, arbetar med strategisk kommunikation, med att bygga varumärken, med webben och med sociala medier.
– Detta illustrerar den komplexa rollen som dagens kommunikatören har. Vi måste ställa oss frågan om hur man som kommunikatör hanterar en omvärld i ständig förändring. Jag ser att det idag finns ett stort behov av att bygga förståelse för vad ny teknik gör med organisationer, hur man kan förstå vad det är som händer och få någon form av struktur och ordning. För kommunikatörer finns ett enormt behov av att bli mer involverad i det förändringsarbete som pågår i organisationer.
Niklas betonar att de teknologiska förändringarna idag är mycket viktiga för dig som kommunikatör. Inom det senaste året har det exempelvis dykt upp ett antal AI-verktyg som kan underlätta för organisationer och som visar på hur vi idag ersätter hjärnkraft med maskiner.
– Under programmets gång skapar vi en översikt av den tekniska utvecklingen och hur den påverkar både organisationen och samhällsutvecklingen i stort. AI är en av dessa tekniker, men det är egentligen bara ett av flera verktyg som kommunikatörer bör känna till. Jag ser även hur datadriven analys blir allt mer av en självklarhet idag, och detta kommer att spridas som en löpeld inom all typ av kommunikation.
Niklas Laninge: framtidens kommunikatör förändrar med beteendevetenskap
En av kommunikatörens viktigaste uppgift är att förändra beteenden – och det räcker inte längre med att bara informera och skapa innehåll för mottagaren. Detta menar Niklas Laninge, psykolog och VD på Nordic Behaviour Group AB. Han menar att kommunikatören snarare uppnår beteendeförändringar genom datadrivna och evidensbaserade analyser samt djupgående metoder för beteendeinsikter.
– Kommunikatörer behöver mer kunskap inom beteendeinsikter. Nudging är en vanlig metod, och innebär att man skapar en förändring i beslutsmiljön i syfte att få mottagaren att göra rätt. Problemet är att många av de utmaningar som kommunikatörer står inför idag är långt mer komplexa. Dessa kan inte lösas med nudging, utan man måste gå in djupare i förståelsen för att förändra beteenden.
Niklas menar vidare att organisationer i regel är bra på att berätta om sina målbilder och utfall, men samtidigt är de dåliga på att bryta ner dessa mål i specifika agerbara aktioner för medarbetarna.
– En utmaning jag ofta ser är att man inom verksamheten har tagit för givet hur man arbetar för att förändra beteenden. Ofta vilar detta på ett felaktigt antagande, där man tror att ökad information och ökad kunskap hos målgruppen automatiskt förändrar beteenden. I själva verket är det är inte det som förändrar människors beteenden
Niklas använder en analysmodell som utgår från förmåga, motivation och möjlighet. Genom att analysera målgruppens beteende genom dessa tre faktorer får du en betydligt bättre förståelse för vart någonstans kommunikationen brister inom beteendeförändring.
Se hela kompetensdagen hos Sveriges Kommunikatörer!
Vill du fördjupa dig inom framtidens kommunikationskompetenser? På Kompetensdagen medverkade ett antal av Sveriges ledande experter inom kommunikation – och som medlem i Sveriges Kommunikatörer får du tillgång till hela dagen inspelad. Inte medlem än? Bli det du också!