Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Gerhard Bley om Kompetensdagen 2024: "Kommunikatörer har en stor roll att spela för framtidens organisationer"

18 januari är det dags för Kompetensdagen 2024, en dag full av verktyg, insikter och inspiration för dig som verkar inom kommunikationsbranschen. En av talarna som kommer att dela med sig av sin kunskap under dagen är civilekonomen Gerhard Bley. Han ser kommunikation som grundläggande för både ledarskap och medarbetarskap.

En man med kort ljust hår och rosa skjorta som ler mot kameran.

Den här artikeln är en del av Sveriges Kommunikatörers julkalender, där vi varje dag i december bjuder på spännande och lärorika spaningar och insikter från kommunikationsexperter.

Gerhard Bley är civilekonom från Stockholms Universitet och utbildad i USA på University of Arizona. Under de senaste 25 åren har Gerhard haft en rad VD-befattningar inom näringslivet, bland annat som VD för Kavli. Idag är Gerhard verksam som VD för Norrmejerier, samt ordförande i den ideella föreningen Mind, som verkar för psykisk hälsa i samhället. Till detta ska läggas många förtroendeuppdrag som bland annat styrelseordförande i Täby Galopp, styrelseledamot i AB Trav och Galopp samt som styrelseledamot i en rad andra kommersiella bolag och branschorganisationer. Gerhard är också medgrundare av den existentiella rörelsen Kontempel.

För drygt tio år sedan lanserade Gerhard Bley begreppet empatiskt ledarskap i sin bok ”Instinkt eller insikt – bättre resultat genom empatiskt ledarskap”. I våras publicerades uppföljaren till den första boken, ”Det empatiska ledarskapet – vägen till hållbara individer, hållbara resultat och ett hållbart samhälle”, där Gerhard fördjupar hur det empatiska ledarskapet kan implementeras med Kavli som exempel. Idag sprider Gerhard det empatiska ledarskapet via föreläsningar, poddar och utbildningar, bland annat i samarbete med Novare Leadership Academy. Gerhard är också en flitigt anlitad mentor till andra ledare. 

Varför ville du medverka på Kompetensdagen 2024?

– Ledarskap och kommunikation är intimt sammankopplade så tänker att det är en viktig kombination att prata om. Jag har dessutom som ambition att få möjlighet att sprida budskapet om det hållbara ledarskapet i alla forum jag kan, så Kompetensdagen ser jag som en stor möjlighet att nå ut till en bred och inflytelserik målgrupp.

Vad kommer du att tala om under Kompetensdagen?

– Jag kommer parta om det empatiska ledarskapet, vad det innebär, vad det ger för möjligheter och lite om min egna utvecklingsresa.

Hur kommer det att bidra med kunskap och utveckling för kommunikatörer?

– Jag hoppas man kommer se hur viktig kommunikation i ett brett perspektiv är för att bygga kultur och värderingar i organisationer. Ledarskap och medarbetarskap grundar sig på god kommunikation, menar jag, och gör att kommunikatörer har en stor roll att spela för framtidens organisationer.