Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Fråga medieexperterna – så hanterar du kontakt med media

Som medlem i Sveriges Kommunikatörer har du möjlighet att få råd från våra medieexperter Anne Ekberg och Elin Boberg. Här kan du ta del av exempel på frågor som du kan ställa till medieexperterna.

Vilket vanligt misstag ska man undvika när man talar med media?

– Att man inte har alla förutsättningar för intervjun klart för sig. Det är viktigt att man tar reda på alla fakta. Våga fråga reportern så mycket som möjligt så att du vet vad som förväntas. Till exempel hur lång intervjun ska vara, varför reportern vill ha intervjun nu, ska fler intervjuas, vad är det reportern söker svar på, med mera? Reportern vill ha bra och tydliga svar när intervjun sker och ger därför ofta mer info bara man frågar. Ju mer du vet om förutsättningarna desto bättre kan du förbereda dig eller den som ska göra intervjun.

Hur gör man ett gott intryck under en intervju?

– Kom förberedd! Svara på frågorna men förbered dig på vad du vill säga. Formulera två till tre budskap som är viktiga för dig. Skriv ned budskapen och sen är det bara att träna, träna och träna. Bolla gärna med en kollega eller spela in dig själv på telefonen och lyssna om svaren håller. 

Hur hanterar man en oväntad fråga?

– Om man inte förstår frågan kan man alltid be journalisten ställa om den, säg att du är osäker på om du förstod och att du gärna hör frågan igen. 

– Svara aldrig på något du inte vet något om, be att få återkomma genom att till exempel säga ”det här är för mig ny information och jag ber att få återkomma med ett svar till dig senare”. 

Har du frågor du funderar över när det kommer till mediahantering, mediegranskningar eller relationen med journalister? Ställ dina frågor till våra medieexperter här!