Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Epiroc vinner designpris på Sveriges bästa årsredovisning

Verkstadsföretaget Epiroc blev storvinnare under årets upplaga av Sveriges bästa årsredovisning då de kammade hem priset för bästa årsredovisning i kategorin Large Cap och även prisades för Årets bästa design. Övriga segrare var Corem Property Group (vinnare Mid Cap) och NCAB Group (vinnare Small Cap).

Bild på vinnarna i Sveriges bästa årsredovisning 2018

Fotograf: Felicia Yllenius

 

Årets bästa design
Vinnare: Epiroc

Motivering:
Årets Bästa Design går till ett bolag som med konsekvens, särskiljande färger och grafiskt berättande snabbt har etablerat ett starkt DNA med hjälp av inspirerande design. Det råder ingen tvekan om vad detta bolag gjort i år och vill göra framåt. Varenda sida i denna årsredovisning förmedlar bolagets identitet. Här används färg, bilder, grafik och formgivning i en samlad design som sätter ett känslomässigt avtryck på direkten – och som fastnar i minnet. Årets vinnare Epiroc visar nyttan av god design.

 

Large Cap (84 bolag)
Nominerade: Atrium Ljungberg, Epiroc & SCA
Vinnare: Epiroc

Epiroc knoppades av från Atlas Copco i juni 2018 och enligt juryn finns många likheter mellan båda bolagens redovisningar som håller hög kvalitet. Även om konkurrensen är hård och Epirocs årsredovisning inte är den mest omfattande, så visar bolaget ”att det är fullt möjligt att mer kortfattat berätta det man vill kommunicera, inte minst med hjälp av ett effektivt språk och en väl avvägd kombination av text, sammanfattningar och grafik”, enligt juryn.

 

Mid Cap (120 bolag)
Nominerade: Corem, Cellavision & Instalco
Vinnare: Corem

I motiveringen framhåller juryn att Corem från omslag och inledande sidor ger läsaren en bra verksamhetsbild. ”Det är uppriktigt och rakt beskrivet – inga försköningar eller layoutmässiga reklamidéer – signalen är tydlig: här är det förståelse och insikt hos läsaren som har prioriterats”, skriver juryn. I år har ”tiden mognat för att utnämna företagets årsredovisning till den bästa i klassen medelstora bolag”.

 

Small Cap (97 bolag)
Nominerade: Concordia Maritime, CTT Systems AB & NCAB
Vinnare: NCAB

Mönsterkortsleverantören NCAB uppvisar, trots en kort börshistorik med introduktion på börsen i juni 2018, en hög ambition att leverera finansiell information. För läsaren är det tydligt, skriver juryn ”var i värdekedjan som NCAB befinner sig och strukturen på företagets kundbas. Läsaren får också snabbt en bra bild över hur marknaden för mönsterkort fungerar, något som naturligtvis är positivt då många av ett börsbolags intressenter inte har den branschkunskap som företagen inte sällan tycks tro att vi som läsare besitter”.

 

Om prisutdelningen

Sveriges Bästa Årsredovisning delar ut pris till de bolag på Nasdaq Stockholm som har bäst årsredovisningar. Priser delas ut i kategorierna Large Cap, Mid Cap och Small Cap. Utöver det utses en vinnare för Bästa design.

Priset har delats ut sedan mitten av 1960-talet och ägde i år rum på Epicenter i Stockholm. Aktörerna som står bakom priset är FAR, Sveriges Finansanalytikers Förening (SFF), Nasdaq och Sveriges kommunikatörer.

 

Juryn bestod av fyra personer: Nils Liliedahl, juryns ordförande, från Sveriges Finansanalytikers Förening, Anders Haskel, fristående analytiker och journalist, Pontus Herin, journalist, samt Annica Gerentz, kommunikationschef på FAR.

 

I kategorin Bästa design, som delades ut till det bolag som har mest estetisk och funktionell utformning av sin årsredovisning, bestod juryn av Hanna Brogren, generalsekreterare Sveriges Kommunikatörer, Thomas Sjöberg, varumärkeskonsult på Trinken och Annica Gerentz, FAR.