Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Emanuel Karlsten: ”Det har varit en djupt ödmjukande tid"

Med egna krafter lyckades Emanuel Karlsten både värdera och utmana stora aktörers kommunikation under pandemin. Hans klarsynta rapportering i digitala kanaler har uppmärksammats kontinuerligt av både stora mediehus, myndigheter och mediekonsumenter.

Foto: Stina Stjernkvist


Emanuel Karlsten fick juryns hedersomnämnande vid Stora Kommunikationspriset 2021. Sveriges Kommunikatörer grattade honom till utmärkelsen.

Stort grattis till utmärkelsen! Har du kunnat fira detta?
– Tack! Nej, det är nog att ta i, det känns som hela detta året varit i en bubbla där det nästan är svårt att ta in vad priser, utmärkelser och uppmärksamhet betyder. Att vara med på galan var också märkligt. Ta emot priset, stänga ned locket på datorn tre sekunder senare för att ta hand om en skrikande son. Allt blir väldigt surrealistiskt. Men tänker att jag ska ta igen det med råge så snart alla restriktioner lyfts! Då blir det firande!

Vad skulle du säga var den viktigaste delen i att du fick detta hedersomnämnande?
– Oj, det är nog svårt för mig att svara på. Men jag uppskattar att juryn inte tyckte det var självklart att prisa en journalist med ett kommunikationspris. Det visar på respekt för journalistisk integritet. Men att man ändå ville lyfta just den kommunikativa resan, mitt sätt att nå ut, utanför det etablerade, det tycker jag var finast. Och det är väl också det jag gärna inspirerar andra att testa och göra.  

Vad har varit särskilt utmanande för ditt kommunikationsarbete under 2020 och vad har du lärt dig av det?
– Om man pratar journalistiskt har det varit mest utmanande att förstå något överhuvudtaget. Varje gång jag trott mig göra det, har jag fått backa tillbaka. Det har varit en djupt ödmjukande tid, vilket varit nyttigt. Men rent kommunikativt har det understrukit vikten av att lyssna på sina läsare, ta intryck av relevant kritik, svara och därmed göra sig tillgänglig för tips. Det har varit avgörande. Men givetvis också fundera: Hur kan jag bidra med något i folks liv som är av värde? Vad skulle det vara och hur? Det har varit en nyttig resa.

Hur tänker du att du kommer använda kommunikation i ditt arbete framåt?
– Allt är kommunikation. Det går inte att komma ifrån. Varje sak du tänker och vill nå ut med bygger på kommunikation. Så det är väl svaret: Jag kommer använda kommunikation i allt jag gör, och nu har jag haft ett drygt år av erfarenheter som förhoppningsvis gjort mig ännu bättre på att förstå de förutsättningar jag har att jobba med.
 
Nu kan du skicka in ditt bidrag för Stora Kommunikationspriset 2022! Läs mer här