Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

”Det som avgör skadan är hur väl förberedd man är"

Charlotte Wibäck är veterankriskommunikationsexpert med många års internationell erfarenhet från krig, utbrott och kriser med FN. Idag är hon partner på den globala molnbaserade kommunikationsbyrån UP THERE, EVERYWHERE. Hon sitter i styrelsen för Criscom, ett specialistförbund för kriskommunikatörer i det civila försvaret och stöttar jordbruksverket, utbildar försvaret och allmänheten i kris och säkerhet.

I somras stöttade Charlotte insatserna i bränderna i Gälveborg med kriskommunikation. Skogsbränderna är en av de största i Sveriges historia och omfattade fem områden motsvarande 9 500 hektar skog, med en omkrets av 12,5 mil (cirka 20 000 fotbollsplaner). 200 personer evakuerades och 150 skogsägare drabbades. Ingen omkom eller blev svårt skadad under bränderna. Flera hundra frivilliga och 10 länder deltog i räddningsarbetet.

Pressen på kommunen och länsstyrelsen att hantera krisen var enorm och skapade kriser i krisen som man fortfarande dras med. Den praktiska erfarenheten från insatsen i somras ledde till idén om en workshop i uthållig kriskommunikation. Kollegor från kommuner, länsstyrelse, SKL och Criscom har bidragit till innehållet som syftar till att skapa förutsättningar för uthållighet genom att tillhandahålla kunskaper och verktyg som kommer att underlätta arbetet.

Att jobba under stress med stressade kollegor under oviss tid leder till sjukdom om man inte vet hur man skall arbeta uthålligt. Och hur bemöter man människor som upplevt en kris?

"Det är inte rocket science och det kan låta banalt att prata om arbetsmiljö, planera för inlogg på sociala medier men när du står där mitt i krisen, trött och sliten och allt händer samtidig så hade du önskat att du hade haft allt på plats", säger Charlotte.

Workshopen i uthållig kriskommunikation är en praktisk kurs för kommunikatörer och kommunikationsavdelningar som vill kunna kliva in i krisen och arbeta effektivt och uthålligt. Liksom krisen innehåller workshopen inslag av det oförutsägbara och tillsammans packar vi er kriskommunikationslåda med de verktyg som ni behöver.

Kursen går i Göteborg, Malmö, Stockholm och Jönköping.


Bli medlem i Sveriges största nätverk för kommunikatörer. Du får tillgång till våra kostnadsfria event, rabatt på kompetensutveckling och får ta del av det senaste inom vår bransch. Du hjälper även till och stöttar svensk kommunikationsforskning.