Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Därför är kompetensutveckling nyckeln i löneförhandlingar: ”Mer attraktiv på arbetsmarknaden”

Framtidens kommunikatör besitter digitala kunskaper och satsar på samarbete. Det menar EvaHanna Wittrin, kompetensutvecklingschef på Sveriges Kommunikatörer. Hon betonar vikten av att investera i kompetensutveckling, något som både stärker din position på arbetsmarknaden och ger dig starka argument inför en löneförhandling. 

En kvinna med brunt hår har på sig en blå blus och ler mot kameran.

Sveriges Kommunikatörer genomför vartannat år Kompetenskartläggningen – en rapport som undersöker kommunikatörers nuvarande kompetens, hur den förhåller sig till det man själva ser som framtidens behov samt vad arbetsgivarna eftersöker för kompetenser och egenskaper. Kompetenskartläggningen ger dig som jobbar inom kommunikation en unik inblick i framtidens arbetsmarknad. 

EvaHanna Wittrin, kompetensutvecklingschef på Sveriges Kommunikatörer, menar att framtidens kommunikatör ser värdet av att bygga broar och att satsa på samarbete för att effektivisera och utveckla sin organisation.  

– Framtidens kommunikatör är en fena inom det digitala området. Givetvis finns även god kunskap kring organisationens målgrupp och hur tonaliteten genomförs i olika kanaler. Framtidens kommunikatör har även tagit steget att vara närmare affären, det vill säga har mer kunskap om de olika områden som finns i organisationen, såsom IT, ekonomi och HR, säger hon. 

Vikten av att uppdatera din kunskap: ”Hälften av jobben finns inte kvar” 

– Om fem år är hälften av det du lärde dig gammal kunskap, om ungefär samma antal år finns inte ens hälften av jobben kvar i nuvarande form, kärnkunskap och färdigheter förändras. Därför är det oerhört viktigt att kontinuerligt hålla sig uppdaterad inom sitt område och se till att ha god omvärldsbevakning och ta till sig nya verktyg och teknik som uppstår längs vägen.

Enligt EvaHanna är det viktigt att hålla koll på hur AI utvecklas om du vill visa att du tar initiativ inom ditt arbetsområde. Förutom att kunna mycket om den teknologiska utvecklingen blir det allt viktigare framöver att förstå helheten och ha ett helikopterperspektiv för att anpassa sig till framtidens arbetsmarknad. 

– Håll dig uppdaterad om vad som händer i omvärlden och inom ditt område. Fundera på vilka kompetenser du uppskattar hos andra och se till att du får liknande. 

Lyft ny kunskap under löneförhandling 

EvaHanna betonar att om du satsar på din kompetensutveckling kan du sedan lyfta dina nya kunskaper under en löneförhandling vilket visar din arbetsgivare att du är engagerad och ser organisationens behov. 

– Om du håller dig uppdaterad så innebär det att organisationen inte kommer att bli omkörd av konkurrenter eftersom ni hela tiden är uppdaterade på vad era användare behöver. Du blir mer attraktiv på marknaden när du visar att du inte är rädd för att lära dig nya saker – tvärtom, att du omfamnar kontinuerlig utveckling. 

Tänk noga på vad du bidrar med innan en löneförhandling, menar EvaHanna. Där finns starka argument för högre lön. Hon tipsar om att kontakta en rekryterare och gå rakt på sak och fråga vad denne tycker att du kan lägga till i ditt cv. 

– Lyft engagemang och målinriktning om du vet att du har det. Visa att du är engagerad i ditt jobb på olika sätt, både i arbetsgrupp och i organisationen i stort.