Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

AI-verkstad i jultider

I dagens lucka bjuder Petronella Barvaeus, kursledare och digital strateg, på handfasta och konkreta tips på hur du kan sätta generativ AI i arbete i jultider – inte bara som ett fascinerande verktyg, utan som en källa till julglädje, kreativitet, och reflektion.

En kvinna med axellångt svart hår och lugg som kollar in i kameran.

Den här artikeln är en del av Sveriges Kommunikatörers julkalender, där vi varje dag i december bjuder på spännande och lärorika spaningar och insikter från kommunikationsexperter.

I våra kurser AI för kommunikatörer och AI-labbet betonar vi vikten av att lära genom att prova på och göra. Att utforska vad som går att göra med generativ AI är som att navigera i en ocean av kreativa möjligheter – det bästa sättet att förstå möjligheterna är att kasta sig ut i dess vågor. Det är inte nödvändigt att det direkt ska resultera i mästerverk eller omedelbart tillämpbara lösningar i arbetet. Istället ligger värdet i upptäckandet och skapandeprocessen. 

Nedan kan du ta del av konkreta tips på hur du kan använda generativ AI i jultider! 

1. Personliga julkort:

Ett uppskattat sätt att sprida julglädje är genom personliga julkort. Med AI-baserade bildgenereringsverktyg kan du skapa unika och anpassade bilder att skicka till släkt och vänner. Bara fantasin sätter gränserna.

2. Kreativa julrim:

Vissa anser att en julklapp inte är komplett utan ett fint rim. Använd AI-textgeneratorer för att skapa originella och humoristiska rim, genom att ange syftet (julrim) och några nyckelord om presenten i din prompt. Men pass på – ibland kan du behöva hjälpa AI-chattboten med att kontrollera att orden faktiskt rimmar.

3. Julpynt och pyssel:

Varför inte skapa personligt julpynt med hjälp av AI? Designa unika juldekorationer eller mönster för att pyssla med barnen. Du kan till och med använda AI för att föreslå nya pysselidéer baserade på saker du redan har hemma.

4. Festliga recept:

För matälskare kan AI hjälpa till att komponera spännande recept. Ange vilka ingredienser du har, och låt AI:n föreslå kreativa tillägg till julbordet. Det kan vara allt från traditionella rätter med en twist till helt nya skapelser.

Verktygstips

Det finns mängder av olika AI-verktyg att välja bland. Vill du komma igång enkelt och kostnadsfritt? Prova Bard via Google, eller Bing Chat med bildskaparverktyget DALL·E 3 som är tillgängligt gratis om du loggar in med ett Microsoft-konto.

Om du är redo att ta dig till nästa nivå och beredd att betala lite, skaffa ChatGPT Plus (20 dollar per månad) samt ett konto på bildtjänsten Midjourney (10 dollar per månad).