Att hålla en digital presentation skiljer sig från en fysisk presentation, och det finns flera aspekter som kan påverka hur effektivt ditt budskap når fram. Här är några tips för att skapa en professionell och engagerande upplevelse för dina lyssnare.
1. Ljuset är A och O
Ljuset är avgörande för att dina deltagare ska kunna se dina ansiktsuttryck och din mimik, vilket gör det lättare att skapa en personlig och engagerande atmosfär. Undvik att sitta med ryggen mot ett fönster eller en stark ljuskälla, eftersom det kan göra att du hamnar i mörker. Prova gärna att placera en lampa eller en ljuskälla framför dig, bakom skärmen, gärna med ett mjukt ljus som belyser ditt ansikte utan att skapa skarpa skuggor. Om du använder naturligt ljus, försök att vara nära fönstret, men undvik att sitta direkt i solen. Då blir ljuset för skarpt.
2. Hitta rätt avstånd till datorn
Tänk på din kamera och ditt avstånd till datorn. Se till att kameran är i ögonhöjd så att du ser ut som om du pratar direkt med publiken. Om kameran är för låg, kan du se ut som om du tittar ner eller blir “nedklippt” i bild. Om den är för hög kan det ge ett distanserat intryck. Tänk dig ungefär en armlängds avstånd från datorn. Det brukar vara ett lämpligt avstånd.
3. Stående eller sittande?
Att stå upp under en presentation kan ge dig mer energi och skapa en mer dynamisk känsla. Stående ger också bättre hållning och gör det lättare att röra sig, vilket kan vara bra om du vill hålla upp anteckningar eller annat visuellt material. Å andra sidan, om du sitter, se till att ha en bra stol med stöd för ryggen och undvik att luta dig framåt för mycket. Om du sitter på halva stolen i så kallad playing position, får du ger energi och ger ett mer aktivt intryck, än om du sitter på hela stolen. Dessa tips är när du ska köra en presentation och vid ett viktigare möte. Annars tänker jag att du kör din komfortabla position för löpande möten.
4. Energi och engagemang
Att hålla energi uppe under en digital presentation kan vara en utmaning, både för dig och för dina deltagare. För att hålla engagemanget igång, inkludera pauser för interaktion eller korta energihöjande inslag, som att ställa en fråga till deltagarna eller använda visuella hjälpmedel för att bryta monotonin. Variation i röstläge och tempo kan också bidra till att hålla åhörarna fokuserade.
5. Rösten
Tips att variera rösten - tänk dig att du medvetet använder en 5 gradig växellåda för din röstvolym. I ett online format kanske växel 2,3 och ibland 4 kan vara lämpligt. Istället för att ligga på en 3:ans växel genom hela presentationen. Prova!
6. Skapa ditt digitala mötesrum
Din fysiska miljö spelar en stor roll för hur professionell och fokuserad din presentation uppfattas. Försök att hålla bakgrunden enkel och neutral – en ren vägg eller en välordnad hylla fungerar bra. Se till att undvika röriga eller distraherande bakgrunder. Om du vill kan du använda virtuella bakgrunder, men tänk på att de ibland kan vara distraherande eller se opålitliga ut, särskilt om tekniken inte fungerar perfekt.
7. Testa din teknik innan presentationen
Inget är mer frustrerande än att upptäcka tekniska problem under en presentation. Se till att testa både ljud och bild i god tid innan du börjar. Kontrollera att din internetanslutning är stabil och att ljud och mikrofon fungerar bra. Det kan också vara en god idé att ha en backup-plan om tekniken skulle strula.
Med dessa tips kan du förbättra både din egen prestation och deltagarnas upplevelse av din presentation. Genom att vara medveten om ljus, avstånd, energi och den miljö du skapar, ökar du chanserna att hålla en engagerande och professionell onlinepresentation.
Heléne är executive retorikcoach, grundare av Retorikstudion och hennes expertis är individanpassad retorik och presentationsteknik för chefer och ledare. Modellen som hon jobbar efter kallar hon ”Personliga retorik-modellen”. Hon coachar flera av näringslivets toppar, föreläser och håller utbildningar i retorik och framförande. Helène arrangerar Retorikdagen. Heléne har haft ansvarspositioner på bland annat Skandia International, Carli Gry och Operakällaren I Stockholm och har studerat retorik vid Södertörns Högskola i Stockholm och har en examen från Lee Strasberg Theatre Institute i New York.