Årets State of Nordic PR & Communication report bjöd på många spännande framtidsspaningar och trender inom kommunikation. Studien bygger på trendanalys och expertintervjuer, samt en enkätundersökning som genomförts på över 450 personer som arbetar professionellt inom kommunikation och marknadsföring. Vi har summerat 5 viktiga insikter för dig som kommunikatör. Vill du läsa hela rapporten? Ladda ner den här!
1. Satsa på kvalitet snarare än kvantitet i din innehållsproduktion
Samtidigt som volymen av innehåll ständigt ökar så krymper användarnas uppmärksamhet och organisationers budget. För att kunna skapa innehåll på hög nivå finns ett behov av att reflektera över vilka kanaler och format som egentligen är mest relevanta.
I studien uppger professionella inom kommunikation att det finns en frustration över att resurser saknas för att kunna skapa den typen av innehåll man egentligen skulle vilja göra. Hela 72 procent av respondenterna uppger att de önskar att de hade mer tid för kreativitet och contentproduktion. Slutsatsen är att fokusera på att göra mindre och bättre. Sex av tio i undersökningen ser att trenden går mot att göra innehåll av högre kvalitet som publiceras mer sällan och i färre kanaler.
2. Metaverse – det största kommersiella fiaskot i modern tid?
År 2021 bytte sociala medier-jätten Facebook namn till Meta för att signalera sin tro på VR-satsningen metaverse. Sedan dess har metaverse varit föremål för stor optimism bland professionella inom kommunikation och marknadsföring. På senare tid har dock kritiska röster höjts både bland konsumenter och professionella, som förutspår att metaverse kommer att vara det största kommersiella fiaskot i modern tid.
Rapporten visar att nordiska kommunikatörer är ambivalenta till metaverse. Medan en
majoritet tror att metaverse kommer att vara en avgörande kommunikationskanal i
framtiden, menar också nästan hälften av respondenterna att de ser fler risker än fördelar. Ungefär samma antal tror att metaverse bara är en modefluga.
3. Interaktiv och medskapande kommunikation en allt större trend
Eran för kommunikation med syfte att övertyga publiken med lockande budskap är över. Idag förväntar sig människor att kunna ha en tvåvägskommunikation med varumärken. Man vill också att organisationer ska vara värderingsstyrda och hjälpa till att föra människor samman mot gemensamma mål och förena människor från olika bakgrunder. Detta kan ses som en reaktion på en allt mer politiskt polariserad tid med ökad osäkerhet och globalisering.
Respondenterna i undersökningen uppger att de har visioner och planer mot mer interaktivt och gemenskapsbyggande innehåll. Cirka två tredjedelar tror att vi kommer att se mer innehåll som bygger en koppling mellan organisation och målgrupp, samt som bygger en koppling mellan personer inom en målgrupp.
4. AI-genererat håll: vän eller fiende?
Det råder ingen tvekan om att AI redan nu har en stor inverkan på sättet
vi producerar innehåll. Det AI-genererade innehållet skapar dock starka och divergerande känslor bland professionella inom kommunikationsbranschen. Medan vissa ser
det som "falskt" innehåll, ser andra det som en viktig resurs.
En majoritet av respondenterna i undersökningen uppger att AI kommer att vara till stor hjälp för att skapa innehåll i framtiden, och nästan hälften säger att deras organisation planerar att skapa mer innehåll producerat av datorer i framtiden. Samtidigt menar sex av tio att de aldrig tror att AI kommer att kunna kunna skapa lika bra innehåll som människor.
5. Bygg tillit genom omtanke i en allt mer skeptisk värld
Att bygga och upprätthålla förtroende är en av de största utmaningarna för Nordiska PR- och kommunikationsproffs idag. Dagens konsumenter är allt mer kritiska inför organisationers kommunikation, och förväntar sig att man agerar på ett ansvarsfullt sätt. I tider av instabilitet blir människor mer skeptiska och benägna att söka efter äkthet och fakta.
I studien menar respondenterna att klimatet för kommunikation har blivit tuffare. Nästan sex av tio uppger att deras målgrupp har blivit mer kritisk, och nästan lika många säger att det har blivit svårare att hantera negativ PR och kommunikation. Eftersom tillit är ett brett begrepp har man i rapporten frågat professionella inom kommunikation vad de själva ser som mest viktigt att kommunicera om för att bygga upp och behålla förtroende. Resultaten visar att miljöansvar ses som viktigast, men att socialt ansvar spelar en nästan lika viktig roll.