Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

5 tips – så får du mer flow under 2020

Det krävs träning för att medvetet kliva in i flow, men för den ihärdige väntar stora fördelar. Vi blir nämligen upp till fem gånger mer kreativa och produktiva i tillståndet flow. Dessutom fördubblas vår förmåga att lära oss nytt. Ulrika Nybäck, som leder heldagen i modern Storytelling, förklarar hur det är möjligt.

Ulrika Nybäck

Varför började du föreläsa om flow?
– Under många år pressade jag mig själv stenhårt för att nå önskade resultat. Men för några år sedan började jag göra research om flow och insåg att det går att nå nya nivåer av kreativitet och produktivitet, men med en känsla av lätthet.

Vad innebär flow?

– Det är ett tillstånd där vi mår som bäst och presterar som bäst. Vi har en känsla av att tid och rum försvinner, vår inre kritiker tystnar och vi löser utmaningar med en känsla av lätthet. Men för att nå dit behöver vi träna vår förmåga att behålla fokus på en utmanande och specifik uppgift under en längre tid.

Vad har kommunikatörer för nytta av flow?

– Vi kommunikatörer behöver dagligen vara kreativa, produktiva och snabbt kunna lära oss nya saker. Om vi kan befinna oss i flow någon timme per dag är mycket vunnet, då löser vi de mest krävande uppgifterna på kortare tid.

 

”Den främsta fördelen med flow är att vi kan lösa svåra uppgifter med en större känsla av lätthet. Men det krävs träning för att nå dit”

 

Hur kan man skapa bättre förutsättningar för ökat flow i interna processer?

– Det krävs att vi vet exakt vilken uppgift som ska lösas, vi behöver ha tillräckligt hög kompetens för att klara uppgiften – och den ska samtidigt kännas rejält utmanande. För att grupper ska hamna i flow krävs att deltagarna litar på varandra, att vi släpper prestigen och att alla är rejält motiverade. Det ska helst finnas konsekvenser om vi inte löser vår uppgift. Anspänningen gör nämligen att kroppen utsöndrar fem signalsubstanser som gör oss fokuserade, lösningsorienterade och kreativa.

Du leder en heldag i modern storytelling, har deltagarna där nytta av flow?

– Absolut, här behöver vi verkligen ha tillgång till vår kreativitet, produktivitet och förmåga att lära oss nytt. En del av dagen handlar om att komma på så många stories som möjligt på kort tid, en annan del om att skriva en story och ett synopsis under en begränsad tid. Motivation, koncentration och deadlines gör att alla har roligt, lär sig massor och så gott som alla löser uppgifterna med lätthet.

Hur kan 2020 bli ett kreativt år med mer flow?

– Se till att avsätta minst 90 minuter per dag där du eller ditt team kan jobba med det allra viktigaste och det som är mest utmanade.  Sen behöver vi rutiner som ger ett ökat fokus, exempelvis: pauser, återkoppling om framsteg, meditation och tid för ostört arbete.

 

5 tips – utforma din dag för mer flow

  • Kvällen innan du ska lösa en krävande uppgift: skriv ned exakt vad det är du ska göra. Ju mer specifik uppgiften är, desto lättare är det att komma igång.
  • Morgonen innan du sätter tänderna i uppgiften. Inled dagen med ritualer som ger ett ökat fokus. Meditation är min favorit. Andra vill springa eller styrketräna.
  • Dags för fokus och flow. Avsätt minst 90 minuter och dela in jobbet i korta pass där du fokuserar 25 minuter, tar 5 minuters paus, fokuserar 25 minuter igen osv. Kallas även Pomodoro-tekniken. Efter daglig träning under några veckor kommer några av stunderna med fokus blir stunder av flow. Håll ut, det är värt mödan!
  • När du möter utmaningar. Ställ flow-frågor som hjälper dig (och teamet) att hitta lösningar. Exempelvis: Om vi hade tre minuter på oss att skriva tio förslag på möjliga lösningar, vad skulle vi skriva då? Eller: Hur skulle jag göra om jag skulle blir klar med det här på tio minuter?
  • Reflektera och fira! Träna hjärnan på att uppmärksamma vad du lärt dig idag och vad som gått bra. Jag har som rutin att fråga familj och/eller vänner varje kväll: Vad var det bästa som hände dig idag? Vad lärde du dig? Vad kan bli ännu bättre? Då tränar vi oss på att uppmärksamma det som är meningsfullt och utvecklande.