5 insikter från Svenskarna och internet 2023
Internetstiftelsen har nu släppt studien ”Svenskarna och internet 2023”. Syftet med undersökningen är att bidra med fakta och insikter om hur användningen av internet i Sverige utvecklas. Under ett webbinarium med Sveriges Kommunikatörer diskuterade Måns Jonasson och Jannike Tillå på Internetstiftelsen vad rapporten betyder för oss som jobbar med kommunikation – här är fem insikter!

De äldre är negativt inställda till riktad reklam
Internetstiftelsens undersökning visar att 7 av 10 svenskar är emot riktad reklam som grundar sig på datainsamling. Det är dock intressant att notera att yngre respondenter är mer positiva till denna typ av reklam jämfört med äldre generationer.
– Det här är något som de flesta människor lever med idag. Många ser det som något positivt, speciellt unga kvinnor, att få information som är riktad till dem, som en service. Men de äldsta ser inte detta som något positivt, säger Jannike.
De populäraste sociala medierna
När det kommer till de största sociala medierna i Sverige visar undersökningen att YouTube, Facebook och Instagram är populärast.
– Även om YouTube är den som når flest svenska på en årsbasis, 79 procent säger att de har varit på YouTube, så är det inte alls lika många som säger att de är där dagligen. Där är det faktiskt Facebook, hälften av svenskarna är på Facebook varje dag, säger Måns.
Vidare framkom det att bland de nya sociala medierna var BeReal den som hade flest användare under den tidsperiod då undersökningen genomfördes, som sträckte sig från januari till februari 2023. 6 procent hade använt appen minst en gång under de senaste 12 månaderna och tre procent använder BeReal dagligen. Måns säger dock att det är möjligt att appen har tappat en del användare.
TikTok har ökat mest
Cirka 20 procent av respondenterna uppgav att de hade använt X (tidigare Twitter) åtminstone någon gång under de senaste 12 månaderna, en siffra som är jämförbar med plattformar som Flashback, Pinterest och TikTok. Dock når TikTok ungefär dubbelt så många på en daglig basis.
– Att Twitter har ökat är lite förvånande, men det har vi sett i rapporten i flera år. Twitter har en tendens att öka när det händer mycket kring plattformen, sen dalar den något. I år handlar det nog mycket om Elon Musk och förändringarna kring plattformen, säger Måns.
TikTok har upplevt en betydande ökning i popularitet i Sverige. Appen ökande från 20 till 24 procent i total användning och från 12 till 15 procent i daglig användning. Det verkar som att särskilt personer födda på 2000-talet har omfamnat TikTok, tre av fyra i den åldersgruppen använder plattformen.
Drivkrafter för att använda sociala medier
Undersökningen fördjupade sig även i syftet med att vara på sociala medier. Den främsta anledningen som respondenterna angav var att bli underhållna, följt av att använda det som tidsfördriv, och på tredje plats att ha kontakt med vänner och bekanta. Att faktiskt umgås med vänner och bekanta kom sist i rangordningen.
– De unga använder sociala medier i stor uträckning för att hänga med vänner, och de äldre för att bli road av roliga klipp eller skämt. Var tredje användare säger även att de använder sociala medier för att komma ihåg att gratta på födelsedagen, det verkar vara en stor anledning bland de äldre, säger Måns.
Yngre generationen och AI
3 av 10 svenskar har testat ett AI-verktyg. Det mest populära AI-verktyget som nämndes i undersökningen var ChatGPT, som 25 procent av respondenterna hade provat. Övriga AI-verktyg hade testats av ungefär 1 procent av deltagarna. Det är särskilt i åldersgruppen 18-34 där användningen av AI-verktyg är hög, med 6 av 10 som har erfarenhet av dessa verktyg.
– Så är det med nästan alla nya tjänster och tekniker som kommer på internet. De unga är de som första testar, är tekniska aktiva och provar nya tjänster, och långsamt så letar det sig upp åldersgrupperna, säger Måns.
När det kommer till syftet med att använda AI-verktyg framkom att 7 av 10 använde dem för privat bruk, medan 22 procent använde dem i arbetsrelaterade sammanhang och 8 procent för studier.
Slutligen visar undersökningen en övervägande negativ syn på AI och dess påverkan på framtiden. Hela 30 procent av respondenterna tror att AI kommer att ha en övervägande negativ påverkan, medan endast 19 procent är optimistiska och tror på en övervägande positiv framtid med AI.
– Det har varit mycket prat under året kring vilken påverkan AI kommer att ha på jobbet, klimatet och vad som kommer att bli bättre och sämre. För oss på Internetstiftelsen är de här siffrorna ett tydligt tecknen på att här behövs mycket kunskap och folkbildning, säger han.
Vill du lära dig mer om svenskarnas användning av internet? Ta del av hela webbinariet här!