Sveriges Kommunikatörer

5 insikter från Internetdagarna 2023

Internetdagarna är en årlig konferens som arrangeras av Internetstiftelsen. Det är ett event som fokuserar på kunskap om internet och digitaliseringens påverkan på vårt samhälle. Under konferensen samlades experter från olika organisationer för att dela med sig av kunskap och spaningar från sina olika perspektiv. Här har vi listat de fem huvudinsikter som vi tar med oss från Internetdagarna 2023 och som är särskilt relevanta för dig som verkar inom kommunikationsbranschen.



Lästid: 6 minuterPublicerad: 

Internetdagarna ger en värdefull inblick i hur digitaliseringen påverkar samhället och vilken utveckling vi kan förvänta oss. Den tekniska utvecklingen sker, som vi alla märker, just nu med enorm hastighet och påverkar såväl våra yrkesroller som arbetssätt i vardagen och i stor utsträckning vilka uppdrag som kommunikatörer får. 

1. AI – risker och möjligheter

För dig som arbetar med kommunikation blir AI något som erbjuder många nya möjligheter men också skapar nya behov. 

Det kommer att krävas mycket riktlinjer och kommunikation kopplat till AI. Forskaren Abeba Birhane, som var en av huvudtalarna under konferensen, lyfte fram etiska aspekter med AI och utmaningarna när AI används för till exempel rekrytering, beslut om socialbidrag eller antagning till skolor. När AI blir en del av beslutsprocesser påverkas spårbarheten i besluten vilket kan bli komplicerat i relation till de lagkrav som finns för myndigheter. 

Utvecklingen av AI gör tekniken mer tillgänglig och olika typer av organisationer kan använda AI för att utveckla sin verksamhet. ”Rätt använd så utgår AI från faktiska behov - inte från tekniken i sig”, stod det i beskrivningen av en av programpunkterna och vi fick ta del av lärdomar från aktörer som redan arbetar med AI. Ett exempel är Friends två AI-projekt ”Mobbningens digitala tvilling” och ”Autolarm”. Båda syftar till att undersöka möjligheterna att använda AI för att skapa tryggare skolmiljöer för barn och unga.

2. Nya säkerhetsrisker

Utvecklingen för med sig olika typer av säkerhetsutmaningar. Vi har en högre risk för cyberangrepp och nätbrott på såväl lokal som global nivå. Det blir, förutom tekniska säkerhetsaspekter, även viktigt att säkerställa att alla berörda har tydliga riktlinjer som kan minska risk och skada. 

En av de utmaningar som togs upp är frågan om datainsamling. AI-system kräver stora mängder data för att fungera och det medför risker för personlig integritet samt problem kopplade till bristande representation. I dag kan arbetsgivare övervaka anställdas mejl och sökhistorik, en dold övervakning i anställdas arbetsredskap. Det kommer att behövas både riktlinjer och information om rättigheter.

En annan säkerhetsrisk som berör många kommunikatörer är fake news och ryktesspridning i sociala medier. Alla verksamheter behöver bevakningssystem samt tydliga strategier för hantering av uppkomna situationer som kan skada verksamheten.

3. Hållbarhet

Många av de nya tekniska och digitala innovationerna möjliggör en mer hållbar framtid. Utvecklingen och lösningar som labbodlat kött, smarta odlingssystem och appar för minskat matsvinn är viktiga pusselbitar för att nå målen till Agenda 2030. Även smart teknik som redan används i många hem och svenska kommuner. Men digitalisering är också viktigt i arbetet för ett mer demokratiskt samhälle och här blir en viktig uppgift för alla som jobbar med kommunikation att främja digital delaktighet och motverka digitalt utanförskap. En av talarna, Elin Wihlborg som är professor i Statsvetenskap vid Linköpings universitet, bedriver forskning kring hur alla invånare kan inkluderas på jämlika sätt i ett mer digitalt samhälle och hur tillit för det digitala samhället byggs upp. Elin betonade vikten av att tänka nytt i alla led samt inkluderingens avgörande betydelse. 

– Vi använder systemen för att bygga lösningar för att komma åt de gemensamma resurserna och få demokratin att fungera, säger Elin Wihlborg.

4. Tekniken i skolan

Digitaliseringen och den tekniska utvecklingen präglar framtidens skola och lärande. Nya digitala verktyg ger förutsättningar för individuell anpassning, nya pedagogiska metoder och möjliggör helt nya stödfunktioner. På så sätt kan skolan bli mer inkluderande. Samtidigt blir det viktigt att säkerställa att alla elever får samma möjligheter.

Digital kompetens är nödvändig för dagens barn och ungdomar som blir den första generationen att växa upp med utsuddade gränser mellan digitalt och analogt. En stor fråga blir hur AI kommer att påverka vad vi behöver lära oss.

5. Tech utifrån människan 

En bra påminnelse under konferensens trendspaningar var att det är människan som leder teknikens utveckling och står i centrum. Teknikjournalisten Elin Häggberg lyfte att det är genom att lära oss mer om de nya verktygen som vi säkerställer att de används på rätt sätt.

– Teknik är varken god eller ond, teknik är verktyg, sa Elin och tog upp hur nya verktyg lämpligen kravställs och används utifrån redan satta målbilder såsom Agenda 2030.

Per Axbom som är expert inom digital etik ställde tekniken mot den mänskliga intelligensen och lyfte fram att internet och AI inte speglar världens mångfald. En bråkdel av världens språk är representerade på internet och flera befolkningsstarka regioner syns knappt när vi tittar på var innehåll skapas. 

–Vi bygger lager på en skadad bottenplatta, sa Per.

NÅGRA TANKAR FRÅN OSS 

  • Utvecklingen går snabbt och vi har inte samma möjlighet att förlita oss på empiri som tidigare. Framöver kommer vi att i större utsträckning testa och utvärdera olika insatser i realtid för att se vad som ger bäst resultat i förhållande till mål och målgrupp. Det blir värdefullt att dela med sig av erfarenheter och case. 
  • I en komplex föränderlig värld är kommunikatörer mycket viktiga. Alla de nya verktygen ska förklaras, förstås och användas på rätt sätt. Användandet av Chat GPT och andra AI-verktyg kommer att utvecklas och det kommer att krävas riktlinjer som säkerställer att användningen av AI sker på ett etiskt, hänsynsfullt och inkluderande sätt. Det blir också ännu viktigare att säkerställa att korrekt faktabaserad information finns tillgänglig och att hjälpa konsumenter och samhällsmedborgare att vara källkritiska. 
  • Det finns en mängd verktyg som gör arbetet effektivare, möjliggör ett helt annat sätt att arbeta med datainsamling och individanpassning. Ta vara på de möjligheterna och se hur de kan bidra till mer framgångsrika resultat. Det är lätt att bli överväldigad men tänk på att tekniken inte ska användas för sakens skull utan för att bidra till de resultat du vill ha.
  • Det finns både möjligheter och utmaningar och vi behöver ha öppna och raka samtal om bägge. Skapa forum på arbetsplatser för reflektion och utbyte av perspektiv. Respektera varandras tankar. Ta fram gemensamma riktlinjer och policies så att alla känner sig trygga kring vad som gäller. Byt tips och kunskap med varandra. 
  • Det är mycket att ta in och ha koll på. Fundera på vilka verktyg som är relevanta för just din organisation och vad ni behöver ha koll på. Utgå för den egna verksamheten och prioritera.
  • Vi har alla ett ansvar för att tekniken används på ett etiskt sätt och att den används som demokratistärkande verktyg.

Här kan du läsa mer om internetdagarna.

Vill du lära dig mer om hur AI och kommunikation? Då rekommenderar vi våra utbildningar: 

Vill du läsa mer?