Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

3 tips för att lyckas med mässan

Kan man lyckas med mässan även med en snäv budget? Vi bad kursledare Ulrika Sandström Klinth dela med sig av sina tre bästa tips.

Bild på mässa

Ulrika Sandström Klinth är specialist inom upplevelsebaserad kommunikation och har lång erfarenhet av att planera och genomföra mässor och event. Nu leder hon den nylanserade kursen Så planerar du en lyckad mässa.

- Som utgångspunkt tycker jag att man ska se en nischad mässa som en marknad i miniatyr d.v.s. många av konkurrenterna, kunderna, och då redan befintliga såväl som nya kunder, kommer sannolikt att finnas på plats i mässlokalerna under mässan. Här har du som utställare alltså en fantastisk chans att få dem att komma till dig istället för att du ska lägga ner tid på att få kontakt. Men hur lyckas man då med det?

 

1. Sätt upp ett tydligt mål för mässan!

Det finns forskning som visar att tydligt uppsatta mål behövs för att man ska lyckas bra med det man företar sig. Så försök att redan under planeringsstadiet formulera och skriva ner vad du vill uppnå med ditt mässdeltagande. Det kan vara små mål, som att komma ikontakt med 10 nya kunder eller stora mål som att göra minst 200 affärer under mässan. Försök här att konkretisera målet så mycket du bara kan eftersom det blir lättare att följa. Låt sedan ditt mål ligga tillgrund för ditt agerande under mässan.

 

2. Var kreativ!

En mässmonter som fyller behov och engagerar den tänkta målgruppen kommer garanterat att uppmärksammas. Här handlar det verkligen inte om att lägga ner tiotusentals kronor, utan det räcker med att låta kreativiteten flöda. Ju fler sinnen som stimuleras desto lättare blir du ihågkommen. Är man riktigt sugen på att skapa en inspirerande monteryta tycker jag att man ska göra en mood board som visar, vilken känsla man vill ha i montern.  Var dock försiktig med att lägga in delar in din monter som inte har med verksamheten att göra eftersom det kan motverka ditt mål med deltagandet. Alla delar ska med andra ord tala samma språk!

 

3. Välj rätt monterpersonal!

En mässmonter med oengagerad och uttråkad personal kommer varken att bidra till fler kunder eller större affärer. Lägg därför ner lite extra tid på att välja personer till din monter. Invig dem sedan i mässmålet och låt personalen få vara med i planeringsarbetet, om möjligt. Ge dem även en kortare utbildning i monteragerande innan mässan startar.

 

Vill du lära dig mer om att lyckas med mässor? Läs mer om kursen Så planerar du en lyckad mässa, och boka dig här.