Sveriges Kommunikatörer

Digital tillgänglighet – en investering i framtiden

Kravet på digital tillgänglighet växer – både från lagstiftare och från allmänheten. Offentliga aktörer omfattas redan av lagkrav, och från juni 2025 gäller reglerna även många privata verksamheter, särskilt inom e-handel, finans och transport. (Foto: Malin Mörner, Poppy Photography)

Den här kursen ger dig som kommunikatör eller ansvarig chef en tydlig överblick över vad digital tillgänglighet innebär – juridiskt, kommunikativt och praktiskt. Du får förståelse för hur tillgänglighet stärker ert varumärke, ökar räckvidden och minskar risken för kritik eller rättsliga påföljder.

Vi går igenom användarbehov, lagstiftning och konkreta verktyg som hjälper dig att leda och samordna organisationens tillgänglighetsarbete. Kursen ger också möjlighet att påbörja en översyn av era egna digitala kanaler – med fokus på hur ni når fler, med bättre effekt.

Datum

14 okt, 13:00 - 16:30

Plats
På distans
Anmäl senast
23 september
Pris
Medlem: 4 650 kr ex moms
5 490 kr ex moms

Anmälan

Digital tillgänglighet – en investering i framtiden

Har vi setts förut?

Om du tidigare har deltagit i en utbildning eller annan aktivitet hos oss loggar du in på ditt konto för att anmäla dig. Som inloggad medlem i Sveriges Kommunikatörer får du rabatt på våra utbildningar och deltar gratis på våra webbinarier.

Logga in
Medlemsavgift:
180 kr
Serviceavgift:
1 370 kr
Din årskostnad för medlemskap:
1 550 kr

Du vet väl att kostnaden för medlemskapet förutom180 kr är avdragsgill för arbetsgivaren?

Om arbetsgivaren betalar

Många medlemmar får medlemskapet bekostat av sin arbetsgivare. Serviceavgiften är avdragsgill för företag. Det finns även möjlighet att få kostnaden uppdelad på två separata fakturor, så att du själv betalar medlemsavgiften på180 kr och arbetsgivaren står för serviceavgiften på1 370 kr + moms. Det alternativet kan du enkelt välja själv i anmälningsformuläret.

Ordinarie pris:
5 490 kr
Ditt pris:
5 490 kr

Du lär dig

  • Vad EU-direktiven, dos-lagen och tillgänglighetslagen innebär i praktiken
  • Hur du möter användarnas behov – särskilt för personer med funktionsnedsättning
  • Vilka standarder som gäller (WCAG 2.1, EN 301 549) och hur du arbetar med dem
  • Hur det går till att granska tillgänglighet
  • Vad som krävs för att efterleva lagstiftningen – och något om de undantag som finns

Under kursen får du också konkreta tips, länkar till verktyg och möjlighet att diskutera egna frågor.

För vem?

Kursen riktar sig till dig som arbetar som:

  • Webbansvarig
  • Kommunikatör
  • Projektledare
  • Kommunikationsansvarig

Vad behöver du?

Du behöver vara redo för en intensiv halvdag. Tillgänglighet är ett stort, spretigt och spännande område, så vi behöver hålla högt tempo för att du ska hinna få en bra överblick.

Kursledare

Pär Lannerö, grundare av Metamatrix och en av Europas främsta experter inom digital tillgänglighet. Pär är nationell expert i EU-kommissionens initiativ AccessibleEU och deltar i utvecklingen av de internationella standarder som ligger till grund för lagstiftningen. Han har hållit utbildningar om tillgänglighet i över 10 år och är en uppskattad föreläsare inom digital hållbarhet.

Vill du veta mer? Kontakta mig gärna!

Undrar du om kursen är rätt för dig eller vill du diskutera din kompetensutveckling? Då är du välkommen att höra av dig till Gisela Holmer Prebensen, utbildningskoordinator.

Email:
gisela.holmer@svkom.se
Telefon:
072-206 33 01

Vill du veta mer om ett upplägg just för er verksamhet? Kontakta mig gärna!

EvaHanna Wittrin, Chief learning officer (CLO)

Email:
evahanna.wittrin@svkom.se
Telefon:
0722871871

Behöver ni kompetensutveckling till hela teamet? Då är du välkommen att höra av dig till mig för att se om ett skräddarsytt upplägg kan vara ett bra alternativ för er!

Sveriges Kommunikatörer är ett auktoriserat utbildningsföretag!

Sveriges Kommunikatörer är medlemmar i Utbildningsföretagen och har ett kvalitetssystem som granskats och godkänts i enlighet med organisationens kriterier för kvalitetsauktorisation.
Läs mer om auktoriseringenolicy