Så tar du dig vidare i karriären med hjälp av nätverkande och mentorskap: “Stärk ditt personliga varumärke”
Martina Brandt, som leder Sveriges Kommunikatörers mentorprogram, understryker kraften i nätverkande och mentorskap. För henne är det inte bara en fråga om att knyta band utan också en väsentlig nyckel till framgång. Att ha någon att bolla med kan göra mycket för både din karriär och personliga utveckling.
Sveriges Kommunikatörers mentorprogram har funnits i nästan 20 år, och efterfrågan på mentorer har inte minskat. Det menar Martina Brandt som är utbildad kommunikatör och coach med erfarenhet inom rekrytering och organisationspsykologi. Som kursledare för Communication Mentoring Program har Martina ansvaret för att bland annat matcha adepter och mentorer, en process som helt och hållet centrerar kring adeptens individuella behov.
– I början av processen genomför jag en personlig intervju med varje adept. Då får du berätta om dina förväntningar, ditt nuläge och dina behov. Allt för att välja den mentor som passar just dig.
Mentorerna utgörs av erfarna kommunikationsdirektörer eller chefer, förklarar Martina. De representerar olika branscher och sektorer men tillämpar alla ett coachande förhållningssätt.
– De har alla ett gediget kunnande inom professionen och ett genuint intresse av att leda och få andra människor att växa.
Skapa ditt personliga varumärke
– Du kanske försöker att lista ut vad ditt nästa steg är, är det en chefsroll eller en specialistroll? Hur kan du ta mer plats, jobba smartare och få en bättre balans? Det och mycket mer reder du ut tillsammans med din mentor.
Programmets mål är att stärka dig i din karriär och rusta dig med rätt verktyg för att forma din professionella framtid. En viktig del av detta är att utveckla ditt personliga varumärke och förmågan att presentera dig själv. Därför kommer en av dagarna att ägnas åt framförande och retorik, med ledning av Heléne Hedqvist, en erfaren retorikcoach och grundare av Retorikstudion.
“Gruppen stärker varandra”
– Vi har sett att kombinationen av att man ses i grupp och individuella samtal är väldigt stärkande, en del grupper har fått nätverk för livet.
Själva processen att ha en mentor är utvecklande i sig, men när detta kombineras med möjligheten att också interagera med andra i liknande situationer under programmet stärks inlärningen och utvecklingen ytterligare.
– Deltagarna är alla erfarna kommunikatörer, mitt i karriären som vill utvecklas och se nya perspektiv och ta nästa steg. En del av programmet är att gå utanför sin trygghetszon, det kan låta läskigt men det är otroligt givande.
Siffror från TRR visar att omkring 60 procent hittar nytt jobb via nätverk. Därför uppmanar Martina deltagarna att vara öppna och att dra nytta av det nätverk som erbjuds under mentorprogrammet.
Nyttigt för kommunikatörer att reflektera
Många gånger är lyssnandet en bristvara i dagens samhälle, påpekar Martina. Att ha någon som verkligen lyssnar och låter dig få prata färdigt är ovärderligt för din personliga utveckling, oavsett var du befinner dig i din karriär.
– Att ha en klok person som lyssnar på en och agerar bollplank är fundamentet i mentorprogrammet.
Vi vet ju att kommunikatörer ofta befinner sig under stor press och upplever en betydande mängd stress. Att rollen många gånger anses otydlig. Samtidigt präglas de ofta av en stark nyfikenhet och ambition, fortsätter Martina som menar att det därför är extra viktigt att vara långsiktigt hållbar.
– Därför skulle jag säga att det är väldigt nyttigt att ha en mentor och få tid att reflektera, samt få hjälp med vad du ska prioritera, både i din roll och personliga utveckling. För du kan inte göra allt.