Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Utmaningen med AI:s utveckling: ”AI kommer göra det väldigt svårt för oss att veta vad som är äkta”

Säkerhet och autenticitet är viktigt för framtiden – speciellt med tanke på AI-utvecklingen. Det menar Patrik Slettman, VD för TRUE Original. Han berättar om luckan i branschen som lade grunden för hans företag och vikten av verifierat och säkert innehåll.

En man med svart skjorta som kollar in i kameran och ler.

Patrik Slettman är VD för TRUE Original, ett verktyg för att digitalisera viktig dokumentation. Han har tidigare jobbat på ett flertal hospitality-koncerner i USA och som konsult inom digital kommunikation. 2018 fick han idén för TRUE Original när han arbetade som tillförordnad marknadschef och skulle skapa certifikat för 2 500 chefer.

– Vi ville ge dem digitala bevis som de enkelt kunde dela med sig av, och på så sätt skapa positiv organisk trafik och uppmärksamhet till företaget jag jobbade på.

Han kunde inte hitta någon befintlig tjänst som erbjöd det han sökte, så han bestämde sig för att själv skapa det han eftersökte. När han och en utvecklare nästan hade planerat klart arbetet med mjukvaran sa utvecklaren att de även kunde säkra dokumenten med blockchain-teknik, vilket skulle göra dem omöjliga att förfalska.

– Jag sa, vänta lite nu! Lär mig allt du kan om blockchain! Vi behöver dokument som vi kan lita på. Det är ännu viktigare än den automatiserade hanteringen och den ökade trafiken!

Vad är blockchain?
  • Blockchain är som en digital dagbok som sparas på många datorer, i databaser över hela internet i stället för på en enda plats. Den håller reda på transaktioner och information på ett säkert sätt. Eftersom alla databaser har samma information, går det inte att ändra något i 'dagboken' utan att alla märker det. Blockchain används inte bara för kryptovalutor, som Bitcoin, utan också inom områden som bank, sjukvård och logistik för att lagra och dela information snabbare och säkrare.

Nytänkande marknadsföring: ”Världen rör sig fort”

TRUE Original tillhandahåller en plattform som gör att organisationer automatiskt kan skapa, skicka och lagra intyg, certifikat, bevis; i princip all typ av dokumentation. Mottagare kan sedan på ett säkert och verifierat vis dela vidare bevisen på sociala kanaler, eller via andra kanaler. Att dokumenten publiceras på webben gör dem till ett verktyg i kommunikation och marknadsföring, och dessutom finns dokumenten alltid tillgängliga.

– TRUE-dokument innebär helt nya möjligheter jämfört med papper och PDF. Förutom att det är säkrare så är det också smidigare att använda dokument som publiceras på webben. Det skapas endast ett original av varje dokument, som kan tittas på av många. Inga kopior behövs, och det går inte att tappa bort, förstöra eller förfalska dem. I de fall man vill visa upp ett diplom eller certifikat är det bara att dela länken i sociala medier; det har snart gjorts 1 miljon gånger med vår teknik.

Att vara nytänkande gällande marknadsföring är avgörande, menar Patrik. Speciellt med tanke på AI:s utveckling.

– Världen rör sig fort. Det gäller att vara agil och tänka nytt för att hålla sig i framkant.  Och säkerheten måste vi alla bli bättre på. AI kommer göra det väldigt svårt för oss att veta vad som är äkta framöver. Blockchain, som vi använder för att säkerställa äkthet, är en fantastisk motvikt till AI. 

”AI kommer att påverka varje människa på jorden” 

Utvecklingen av AI bär med sig massor av möjligheter – men även utmaningar. Hur ska vi kunna skilja på det som är mänskligt skapat och det som är AI- genererat? Om vi inte kan verifiera ett innehåll som genuint redan i dag måste vi anta att det inte är det, menar Patrik.

– AI kommer att påverka varje människa på jorden. Och användas inom de allra flesta områden. Det vet vi idag. Blockchain kan bli teknologin som bevisar verklig autenticitet genom att det som skapas och läggs ut på nätet säkras vid det tillfället.