Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Därför ska du utvecklas inom videoproduktion: ”Helt nödvändigt när man kommunicerar i sociala medier”

Att behålla närvaron och synligheten i sociala medier är en utmaning för många. Video är ett effektivt sätt att nå din målgrupp i olika sociala kanaler, säger Helena Brunkman, grundare av videoappen Clipsk. Hon menar dessutom att AI kommer att underlätta arbetet enormt – men att det mänskliga mötet alltid kommer vara viktigast.

En person som filmar med en mobilkamera.

Helena Brunkman är producent och strategisk kommunikatör för rörlig bild. Hon genomför kursen Producera mobilfilm tillsammans med Mats Strömqvist som är tv-fotograf med mer än 20 års erfarenhet på bland annat TV4 och SVT.

Hur blev du intresserad av videoproduktion?

– Det var nog mest en slump att det blev tv för mig. Däremot har jag ett stort samhällsintresse och intresserar mig mycket för kommunikation och mellanmänskliga relationer. Inom mina områden är just video tacksamt att jobba med eftersom det ofta är bildmässigt och många gånger befolkas min specialområden av intressanta människor som är roliga att skilda på video.

Varför är det viktigt som kommunikatör att ha kunskap inom videoproduktion?

– Video är helt nödvändigt när man kommunicerar i sociala medier idag. Vi märker det så otroligt väl själva när vi ska berätta något om våra kurser eller om nya funktioner i Clipsk. Skriver vi bara en uppdatering får vi i princip ingen uppmärksamhet alls men när vi gör enkla videos så blir det genast en stor och engagerad publik.

Hur kommer videoproduktion att utvecklas i framtiden?

– AI kommer kunna göra en hel del av det rutinmässiga arbetet. Nya format kommer hela tiden att utvecklas men oavsett AI eller trendiga format så kommer video alltid handla om att fånga uppriktighet, engagemang och äkthet.

Vad lär man sig under din kurs?

– Allt man behöver för att snabbt och proffsigt kunna producera video på jobbet med mobiltelefonen. Det blir videoformat, manus, redigering, undertext och tillgänglighet, grafisk profil på video och mycket mer. Under kursen hinner deltagarna göra hela tre videofilms-övningar!

Vad är målet med kursen?

– Att de ska vilja och kunna producera video snabbt och av hög kvalitet som kan publiceras på organisationens sociala medier och på egen hemsida.

5 tips för att lyckas med video

  • Skapa relevant innehåll, till exempel lös problem eller besvara en fråga för din målgrupp
  • Förbered dig. Till exempel skriv ner frågor till intervjun
  • Använd myggor för ett snyggt ljud
  • Redigera direkt efter inspelning i stället för att låta materialet ligga
  • Musik ska alltid ligga med låg volym, även när det bara finns musik och inget tal på videon