Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Därför ska du använda AI i din kommunikation: “En gamechanger”

Petronella Barvaeus, specialist inom digital kommunikation och medgrundare av konsultfirman Maniola, använder sig av ChatGPT dagligen. Hon berättar hur hon ser på verktyget, vanliga missförstånd och tre användbara tips för att förbättra din kommunikation med hjälp av AI.

Kvinna med svart page och vit skjorta.

– Jag har alltid haft ett stort intresse för det som händer i den yttersta framkanten av teknikutvecklingen, säger Petronella.

Din kommunikationsstil behöver ständigt anpassas efter din publik, vars värld präglas av interaktioner och allt fler växande kanaler. Petronella gjorde det till sig egen uppgift att lära sig verktygen som gjorde det möjligt för henne att följa med i utvecklingen av AI och dess tempo.

– AI är en gamechanger på samma sätt som internet och sociala medier var. 

De flesta inom kommunikation har testat ChatGPT i sitt arbete eller privat och Petronella vill betona att det är stor skillnad om du använder verktyget gratis eller betalar för det. På Petronellas arbetsplats använder de sig av “ChatGPT för teams” för att skriva texter, analysera data och göra research. Det är en stor fördel att satsa på detta verktyg för att tillsammans utveckla ett gemensamt arbetssätt, menar Petronella. 

– Jag använder ChatGPT dagligen! Den har blivit som en kollega eller en slags extra hjärna som jag kan koppla in för att få nya perspektiv eller effektivisera mitt arbete. 

Du måste lära dig AI, precis som alla andra verktyg du använder i ditt arbete 

Petronella menar att man inte ska underskatta AI men samtidigt förstå att det inte är något magiskt. Om du ska bli bra på att använda verktyget måste du också förstå hur det genererar sitt resultat. Lär dig att förstå generativ AI och hur de stora språkmodellerna fungerar. Om du till exempel jobbar med text så kommer chattboten generera innehåll som bygger på sannolikhet, den ger alltså ett svar den bedömer som rimligt. Dubbelkolla därför alltid fakta i din text.  

– Att teknikutvecklingen bidrar till att mänskligt hantverk kan automatiseras i allt högre grad är inget nytt, men det ställer förstås krav på att vi måste anamma den nya tekniken för att hänga med. 

ChatGPT kommer inte ta över kommunikationsyrket 

Petronella tror inte att ChatGPT kommer ta över kommunikationsyrket. Hon tror dock att det kommer förändra yrket, precis som tidigare innovationer har gjort. Vilket hon tycker är spännande! 

Vilka är dina tre bästa tips för att effektivisera det dagliga arbetet med hjälp av ChatGPT? 

Tänk på ChatGPT som en kollega eller assistent som kan komplettera din kompetens och effektivisera ditt arbete. Verktyget kan inte läsa dina tankar, så kom ihåg att du behöver ge en bra instruktion för att få något bra tillbaka. 

Säkerställ att du får tillgång till rätt arbetsverktyg. Investera i ett betalkonto för att få tillgång till de senaste uppdateringarna, samt värdefulla funktioner som dataanalys och sammanfattning av omfattande dokument. 

Testa dig fram till ett arbetssätt som fungerar för dig, dela lärdomar och reflektioner med kollegorna, och fortsätt att utforska möjligheterna i takt med att tjänsten utvecklas.  

Här du läsa mer om våra kurser inom AI

.

AI för kommunikatörer

Lär dig om generativ AI och bli inspirerad av möjligheterna med de nya AI-verktygen. Den nya tekniken kan hjälpa dig som kommunikatör att arbeta smartare och mer effektivt. 

  • Distans 3 sep.
Robothand möter vit människohand med pekfingrar mot varandra.

Prompta som ett AI-proffs med ChatGPT

Bli proffs på att prompta med ChatGPT! Under denna heldagskurs får du lära dig att använda världens mest populära AI-verktyg i ditt kommunikationsarbete – inte bara för att skriva och bearbeta texter, utan också för research och analys, och som strategiskt bollplank.

  • Distans 10 sep.
En hand sträcks upp i luften och håller AI-grafik.

.

AI-labbet: Innehållsproduktion med generativ AI i praktiken

Få praktisk erfarenhet av några av de mest spännande verktygen inom generativ AI för att skapa innehåll. Du kommer att få prova på lösningar för att jobba med text, bilder och video.

  • Stockholm 29 aug.
  • Stockholm 20 nov.
En kvinna som sitter vid en dator. Ovanför datorn är det AI-grafik.

Skapa AI-bilder i Midjourney

Under denna heldagskurs får du de kunskaper och färdigheter som krävs för att skapa kreativa och användbara AI-bilder.

  • Distans 11 sep.