Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Vinterreflektion – ett helt år, 2023, är snart till ända

Med fingrarna på tangentbordet reflekterar jag över 2023 och känner mig aningen tudelad utifrån att vår omvärld består av mycket mörker och oro med ökat antal krig och konflikter, minskad demokrati, tuff ekonomi och många inom vår bransch, som andra, som varslas. Samtidigt har Sveriges Kommunikatörer som medlemsorganisation haft ett fint år med rekordmånga nya medlemmar, berikande samtal, många tusen möten medlemmar emellan och ny energi i form av såväl kompetensutveckling som just mänskliga möten. Sveriges Kommunikatörers vd och generalsekreterare Caroline Thunved reflekterar över året som har gått och hur kommunikatörsyrket kan fortsätta att lyftas och utvecklas.

En kvinna med brunt, axellångt hår som kollar in i kameran. Hon har på sig en svart blus.

Vi har växt både med nya medlemmar som i nya medarbetare och vi har haft en fantastisk närvaro och stort deltagande på frukostar och eftermiddagsevent i våra lokala programgrupper – Umeå, Malmö, Jönköping, Göteborg och Stockholm.

Jag vet att vi alla tillsammans är starkare och att vi alla tillsammans kan göra världen bättre.

Jag vill varmt välkomna dig som är ny medlem hos oss, antingen som ny enskild eller som teammedlem, vårt nya erbjudande som så många av er har valt. Sveriges Kommunikatörer lovar möten och kunskap i hela landet, från norr till söder, från öster till väster för vi är just Sveriges kommunikatörer.

Våra mål under året och kommande två år är fyra, att stärka dig som individ med verktyg, kunskap och nya kontakter, att stärka yrket kommunikatör – ett yrke som verkar på frontlinjen av vår tids utveckling och därmed är fyllt med både möjligheter som utmaningar.

Att verka som den mötesplats som vi är och bjuda in och ge utrymme för givande möten för alla kommunikationsexperter och blivande kommunikationsproffs och alla som vill kommunicera med större effekt. Slutligen vårt samhällsmål, vi alla medlemmar är bevisen för att kommunikation är samhällskritiskt, vi påverkar positivt vårt samhälle och vår demokrati. Det ska vi fortsätta med då det behövs mer än någonsin, inte minst när demokratin och rättsstatens förutsättningar ifrågasätts av allt fler.

Under hösten har vi bland annat släppt en ny Kompetenskartläggning som verktyg för dig som enskild medlem eller för dig som chef som vill få vägledning framåt för att vara en hållbar kommunikationsenhet. Vi har tillsammans med fackförbundet DiK skrivit en bok – Om det inte vore för oss – kommunikatörer i demokratins tjänst och vi har initierat viktiga dialogmöten med Svenskt Näringsliv, Statskontoret och Journalistförbundet. Vi har debatterat vikten av god kommunikation då allt fler politiker och debattörer lättvindigt ifrågasätter behovet av kommunikatörer och föreslår nedskärningar på eller helt ta bort alla kommunikatörer för att göra samhällsbesparingar. En debatt som enbart kommit att handla om antal och inte till vad eller varför kommunikatörerna behövs. Och det gör vi verkligen mer än någonsin.

Vi har uppdaterat vår webb med alla de titlar som finns inom yrket – en lista som kommer fyllas på – för att dels lyfta vikten av titeln för att skapa större kunskap om yrkets bredd och dels som verktyg för bättre rekryteringar eller för dig som är nyfiken på att ta nästa kliv i en ny roll. Vi har föreläst både för dynamiska företag som för vetgiriga studenter och ingenting är så härligt som den energi som skapas i livliga och härliga samtal.

Kommunikation är samhällskritiskt, verksamhetskritiskt och affärskritiskt och under 2024 kommer vi fortsätta att sätta det i bevis på många olika sätt. Vi rivstartar med vår årliga Kompetensdag den 18 januari som har just detta som tema för dagen.

Inom Sveriges Kommunikatörer har vi hjärtefrågor – frågor som vi lyfter och verkar för lite mer –  under 2024 kommer vi och jag att fortsätta jobba med dessa frågor och ta dom framåt:

  • Vårt yrke – kommunikatör – vi fortsätter att stärka och utveckla kommunikationens nyckelroll i företag och samhälle tillsammans med alla som arbetar professionellt med kommunikation. Idag går det inte att skilja verksamhet och kommunikation eller ledarskap och kommunikation åt. Vi värnar autenticitet, transparens och relevans som våra värderingar.
  • Kommunikation – driver förändring och förflyttar människor, verksamhet och samhällen framåt. Vi kommer fortsätta dela case, delta i debatter och samtal, berätta berättelser och ta fram rapporter och nyckeltal för att visa på effekt. Vi är en aktiv aktör inom kompetensutveckling för individ som verksamhet och tar som organisation ansvar för de krav som den konstanta rörelsen skapar.
  • Varumärket Sverige – vi kommer fortsätta verka för en öppen demokrati och ökad tillit genom att ge människor information så att alla har möjligheten att ta ansvar. Vi värnar om varumärket Sverige och tar aktiv del i vårt totalförsvar.
  • Kommunikatörens arbetsmiljö – vi vill och ska skapa bättre förutsättningar för ett hållbart yrke – fysiskt som psykiskt. Ingen ska behöva jobba för många timmar, ingen ska ha otydliga arbetsuppgifter och alla ska känna sig trygg och inkluderad.

Jag tackar dig, jag tackar er alla och önskar oss trevliga helger med trygghet, glädje och kärlek.

Vi ses igen på det nya året!

Caroline

Året som har gått – tack 2023!