Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Sommarreflektion: Ta ett djupt andetag och sänk axlarna. Andas!

"Det är NU det sker. ALLT samtidigt och på en gång. Det vi har längtat efter under den mörka vintern och det vi har suktat efter när våren nästan har varit på gång i april. Nu är den tiden HÄR." Caroline Thunved, vd och generalsekreterare för Sveriges Kommunikatörer, reflekterar över kommunikationens kraft och vikten av mänskliga möten i turbulenta tider.

En kvinna med axellångt brunt hår som har på sig en grön skjorta och ler mot kameran.

Hoppas du har hunnit lyssna till "Den blomstertid nu kommer", för om det är något som är viktigt när allt snurrar på och det är mörker över delar av vår värld så är det att höra barns röster sjunga om den ljuva sommartiden. De spröda barnrösterna som inger hopp om en tid då gräs och gröda gror, då den blida solen väcker allt som varit dött. Och samtidigt så oerhört svårt att ta in att alla barn inte får sjunga framtidens lovsång utan lever sin värsta mardröm i ett helvete på jorden. Vi får inte glömma att känna tacksamhet för det vi har, och samtidigt inte blunda för alla de barn som förnekas sin rätt att växa upp i fred och frihet.

Låt oss se det lilla i det stora. Jag väljer idag att påminna om det som kan skapa tröst i den lilla världen; fjärilseffekten. Ni vet, den effekten som den amerikanska meteorologen och matematikern Edward Lorenz myntade på slutet av 1960-talet och som kan sammanfattas i ”Kan en fjäril som fladdrar med vingarna i Brasilien starta en virvelstorm i Texas?”, det vill säga små händelser, som en insekts vingslag kan utveckla sig till stora händelser, som en orkan, långt därifrån. Jag är övertygad om att vi alla, var och en av oss, kan göra något för att i det lilla bidra till det stora.

I mötet mellan människor bor en oerhörd kraft. Kanske har vi underskattat den kraften i vår iver att snabba på den digitala utvecklingen. Den fysiska mötesplatsen är ett fundament för att stöta och blöta våra tankar och vår vilja att ständigt förändra och förbättra vår tillvaro. Tänk på fjärilen! Ur kommunikation föds kraften i oss människor. I vårt land, detta modiga land som gått i bräschen för så mycket utveckling och upptäckarlust genom århundradena, här värnar vi om varandra, om vår demokrati och vår frihet. Jag vilar starkt i att vi gör det bäst genom ömsesidig snällhet.

Kommunikationens kraft – vi ser exempel på det varje, exakt varje dag. Kraften av professionell kommunikation som driver förändring och förflyttar människor, verksamheter och samhället. Det gör tyvärr även desinformation. Alla vi som kommunicerar har därför ett oerhört stort ansvar. Ett ansvar som jag vet att vi alla är redo att ta och ständigt utveckla.

Att vara generalsekreterare och VD för Sveriges Kommunikatörer innebär den stora äran att ständigt få välkomna nya medlemmar till vår viktiga och samtidigt sköna gemenskap – vi på Sveriges kommunikatörer vill vara ditt yrkesmässiga favorithäng och din kunskapskälla. Det är därför så glädjande att ni hör av er med alla härliga förfrågningar om föreläsningar och skräddarsydda uppdrag. Tänk att vi tillsammans både kan kompetensutveckla oss samtidigt som vi inspirerar varandra och skapar en ny, snäll gemenskap. Känn kraften i att vi GÖR det tillsammans.

Passa på att boka en rejäl kick-off till augusti – se till att börja på bästa sätt – starta internt – bygg varandra – fladdra med vingarna i det lilla så startar vi en virvelstorm för alla. Det är intern stolthet som ger extern synlighet.

Tillsammans ska vi ägna sensommaren till något nytt långsiktigt, att stärka självbilden av Sverige. På Mötesplats Sverige i september ska vi bygga hopp och stolthet. Vi svenskar är bra, på många sätt och vis är vi till och med världsbäst. Sverige är ett starkt varumärke ute i världen men vår självbild är rejält naggad. Allt fungerar inte tipptopp, vi ska inte sopa reella problem under mattan men om vi aldrig får ta del av möjligheterna och lösningsviljan är det lätt att fastna i en nedåtgående spiral av vanmakt och som i förlängningen enbart leder till frustration och ilska. Tänk om vi alla samlas kring bilden av ett land som står starkt i den globala konkurrensen, som prioriterar innovation, grön omställning och digitalisering – låt oss tillsammans lyfta alla fantastiska saker som vi gör i Sverige, och diskutera hur vi kan stärka och bygga vårt lands varumärke. Jag hoppas att vi ses i Jönköping den 4 september där den första ambulerande Mötesplats Sverige äger rum, där kommunikation och innovation möts på ett nytt sätt för att tillsammans bygga Sveriges berättelse för framtiden. Anmäl dig här!

Men nu - sänk axlarna, ta en lång stund och räkna myrorna på trädstammen, använd tiden till reflektion, självstärkande återhämtning och fokus på dig, ditt liv, din tid och framtid, dina mål och dina möjligheter. Se fjärilens vingslag framför dig, känn virvelvinden i håret – allt är möjligt!