Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Så funkar det med AI-bilder – och därför ska du lära dig det

Tekniken för att skapa AI-genererade bilder utvecklas i rasande fart. Under ett webbinarium med Sveriges Kommunikatörer delade Patronella Barvaeus, digital strateg, med sig av vilka verktyg hon rekommenderar för att skapa AI-bilder, tre tips för att lyckas – och tre saker att undvika.

En hand som rör en skärm som det är AI-grafik på.

Är AI-bilder verkligen användbart? 

Absolut, menar Patronella. Om vi fördjupar oss i ett av verktygen som Petronella rekommenderade under webbinariet, Midjourney, kan vi se att det har skett betydande framsteg inom tekniken på bara ett år. Innan julen 2023 släpptes version 6, och skillnaden i kvalitet är häpnadsväckande. Tack vare den nya tekniken har många företag börjat använda AI-bilder, som kommunikatör är det mycket relevant att lära sig vilka verktyg som är bäst på marknaden och hur man bör tänka kring användningen av AI-bilder. 

“Nu är det fullt möjligt att skapa otroligt fina bilder för professionell kommunikation” 

”Tänk AI i stället för stockfoto” 

Här är tre tips: 

Spara tid med foto: I stället för att leta efter en passande bild kan du skapa den direkt själv. Du slipper modellavtal, licenser och risken att använda samma bild som någon annan. AI-bilder är helt unika. 

Skapa illustrationer: Genom att själv skapa illustrationer sparar du tid eftersom du inte behöver vänta på en illustratör. Dessutom slipper du licenskostnader och avtal. 

Utöka din bildbank: Använd AI för att skapa fler bilder i samma stil och skapa en bildbank som matchar ditt varumärkes grafiska profil. 

Tre fallgropar att undvika 

Rättigheter: Du har inte 100% upphovsrätt till AI-genererade bilder. I vissa fall, om du redigerar bilden, till exempel lägger till filter och text, kan du uppnå upphovsrätt.  Användarrätt bestäms av verktygets användarvillkor. 

Etik: Skapa en intern policy för hur ni använder AI-bilder. Tillämpa samma regler för AI-bilder som för verkliga bilder, med hänsyn till mångfald, inkludering och undvikande av stereotyper. 

Lämplighet: Använd inte AI-bilder när du talar om verkliga platser, personer eller händelser. En bra riktlinje är att människor inte ska känna sig lurade av AI-bilder. 

Patronellas rekommendationer: Verktyg att skapa AI-bilder med

  • Midjourney 
  • Dall-E 
  • Stable Diffusion 
  • Photoshop/Illustrator