Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Retorikens roll i kommunikation: “Bygg förtroende och förmedla utmanade budskap”

Heléne Hedqvist är retorikexpert och ledarskapscoach med inriktning på kommunikation. Hon delar med sig av sin kunskap under Communication Mentoring Program – ett mentorprogram för dig som jobbar inom kommunikationsbranschen och vill ta nästa steg i karriären. Här berättar hon om betydelsen av en mentor och varför retorik spelar en avgörande roll i framtidens kommunikation.

Blond kvinna poserar framför kameran med grå bakgrund.
Foto: Peter Knutson

Foto: Peter Knutson

Heléne Hedqvist, retorikcoach och grundare av Retorikstudion, har själv upplevt fördelarna med att ha en mentor. Hon understryker vikten av att bolla sina utmaningar och dilemman med någon som bidrar med ny kunskap och nya perspektiv.  

– Att ha en mentor med mer erfarenhet än dig själv och som ger nya perspektiv är ovärderligt, säger hon. 

Lär dig att förmedla utmanande budskap 

Mentorprogrammet är uppdelat i fyra moduler, den första modulen äger rum i Stockholm den 17 oktober. Målet med programmet är att ge deltagarna nya perspektiv och verktyg för att kunna hantera olika utmaningar och scenarier som en kommunikatör möter dagligen.  

Under modul 1 kommer Heléne att dela med sig av sin expertis inom presentationsteknik och retorik. Alla deltagare kommer att få personlig feedback och övningar som bidrar till att stärka ditt uttryck ytterligare.

– Under dagen kommer du att lära dig att förmedla utmanande budskap, hur du bygger förtroende tekniskt och hur du förbättrar din storytelling, säger Heléne. 

Hur klassisk retorik möter moderna verktyg 

– Retorik är ett område som många kommunikatörer redan behärskar, men idag handlar det också mycket om hur dagens utveckling påverkar vårt sätt att kommunicera, säger Heléne.  

Hon menar att vi måste anpassa vårt sätt att kommunicera med tanke på polarisering, desinformation och AI. Med kunskap om den klassiska retorikmodellen blir det lättare för dig som kommunikatör att förhålla dig till dagens utveckling och bli medveten om vad som är viktigt när du förmedlar olika budskap. 

– Många kommer att använda AI nu, och det kan vara inspirerande, men det kan också leda till ett opersonligt sätt att kommunicera, tillägger Heléne.