Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Det är inte hur gammal man ÄR utan HUR man är gammal

KIMM | "Så sa jag till VD:n på det konferensställe där jag precis sökt ett jobb. Anledningen var att han dissade min ålder rejält, då jag med mina 20 år skulle bli den yngsta på stället. Han sa ”Tror du att det här är något j-vla dagis”?"

man och kvinna med laptop

Den här artikeln är ursprungligen publicerad på KIMM.


"Hur jag kom på att svara så vet jag inte, troligen för att jag blev arg. För ålder är ju som vi alla vet bara en siffra.

Är man en mer rätt kandidat för att man har många års erfarenhet?

Kanske tänkte han att jag ”som var så ung” inte skulle klara jobbet. Kanske fokuserade han mer på hur många år jag hade levt, i stället för vad jag hade arbetat med. Hade han verkligen läst min CV där det stod att jag hade sommarjobbat sedan jag var 13 år? Att jag efter skolan städat på en skola i flera månader tills jag fick arbete på en stor butikskedja? När jag fick en heltidstjänst som konferensvärdinna fick jag även med mig erfarenhet av att laga, servera mat och framför allt hur man gör för att få en nöjd gäst/kund.

Såg han att jag förutom mitt nuvarande arbete hade extraarbeten för att komma upp i heltid, varav ett arbete var i Stockholm? En bilresa på 18 mil fram och tillbaka med min gamla Opel.

Troligen inte. Det är så lätt att hamna där, att tro att antal år svarar på hur bra man kan något.

Om han hade ställt rätt frågor som jag fått besvara genom att ge exempel så hade han nog kommit fram till att jag var en ansvarstagande, ambitiös och serviceminded person med viljan att lära. Med andra ord ganska mycket vad den rollen jag sökte innebar. Och det har väl inget med åldern att göra, det är ju min personlighet.

Junior eller senior – vad menas?

Alla kunder och arbetsgivare syftar inte till ålder, men en del gör tyvärr det. Junior är oftast ett uttryck för en person som är lite mindre erfaren på området och som vill ha en utmaning genom att ta nästa kliv. Samma person kan likväl ha lång erfarenhet inom något annat område och bytt bana. ”Senior” förknippas ofta med lång och gedigen erfarenhet inom sitt område dock kan det lätt tolkas som att man därmed även har en hög siffra på sin ålder. Oavsett vad som menas med uttrycken och hur de används är antal års erfarenhet och antal års utbildning inte relevant i sammanhanget. Det viktiga är motivation i kombination med kompetens – vilken kan vara lika hög för någon som arbetat 2 år med något som för någon med 10 år. Jag har mött många unga människor som brinner för att leda personer och som mycket väl skulle kunna vara lika bra chefer som andra, mer ”seniora” personer.

Likväl kan ibland ”junior” uppfattas som att man är ”en nyfiken, kreativ person som vågar tänka nytt.” Jag är verkligen inte 20 längre utan börjar närma mig de åren som för många känns svår då man väljs bort p g a ålder. Men jag är fortfarande en nyfiken person som gillar innovation och vill fortsätta att lära mig nya saker. Det är verkligen inte hur gammal man ÄR utan HUR man är gammal. Och jag kommer nog aldrig känna mig som min ålder säger och det är nog många som känner igen sig i det.

Kandidaten väljer också företaget – säkerställ kulturen

Så hur säkerställer man att det är rätt person för rollen? Vi på KIMM & Wise Professionals använder oss av ett antidiskriminerande rekryteringssystem, vi tar inte in uppgifter om när våra kandidater är födda. Med hjälp av en strukturerad intervjumall borrar vi i varje fråga och kandidaten får ge tydliga exempel på hur hen har löst olika uppgifter. Alla kandidater som intervjuas får också göra ett personlighetstest och ett logiskt problemlösningstest samt att slutkandidater får göra ett case för reflektion. Vi gör också speed meetings innan vi drar igång processen, vilket innebär att vi träffar flera kontaktpersoner hos kunden för att få en känsla för kultur och värderingar. Det ger oss samlade insikter och alla delar i vår process kommer tillsammans att avgöra vilken kandidat som är rätt för rollen oavsett ålder.

Hur gick det för mig då? Jag vet faktiskt inte om det var mitt svar som gjorde VD:n paff och intresserad eller om han fick tillräckligt många bra svar på sina frågor, men jag fick jobbet!"

 

Skriven av Anna Bjerkelius på KIMM.


Missa inga lediga jobb inom kommunikation - se aktuella platsannonser här.