Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Därför är det avgörande att koppla av under sommaren: “Ökad kreativitet och hälsa”

Att prioritera avkoppling under sommaren är avgörande, enligt Britta Bylander. Hon understryker vikten av balans mellan arbete och vila för att förbättra prestationer och välmående, eftersom pauser främjar fokus, kreativitet och fysisk hälsa. Här delar hon med sig av tips för att slappna av i sommar och långsiktiga råd för att skapa en stabil och balanserad vardag. 

En kvinna med ljust hår och glasögon som ler mot kameran.

Flera studier visar att kommunikatörsyrket i Sverige drabbas hårt av psykisk ohälsa och stress. Återhämtning är avgörande för att undvika utmattning och stressrelaterade sjukdomar, menar Britta Bylander, en erfaren kommunikatör och certifierad lärare vid Search Inside Yourself Leadership Institute. Hon håller bland annat i kursen "Utveckla ditt självledarskap och bli en bättre ledare", som ger deltagarna nya insikter, kunskaper och verktyg för att leda sig själva, bygga resiliens och hantera stress. 

– Det handlar om kroppens återhämtning. När vi har varit aktiva har vi satt i gång kroppens prestationssystem. För att komma ur den och få en balans behöver vi gå över till kroppens lugn och ro-system. Samma sak om vi varit stressade och satt i gång kroppens alarmsystem, då behöver vi lugna kroppen. 

Att ha en balans mellan arbete och vila leder till bättre prestationer och ökat välmående, förklarar Britta.  

– Pauser förbättrar också fokus och koncentration vilket leder till högre produktivitet. Andra bra effekter av pauser är ökad kreativitet och problemlösningsförmåga, minskad stress och inte minst, bättre fysisk hälsa om vi passar på att röra oss lite varje gång vi tar en paus.  

Så slappnar du av i sommar 

– Gör sådant som får dig att känna dig närvarande i stunden – det ger energi till vår hjärna. Det kan vara promenader i naturen, att springa, simma, påta i trädgården, att mysa med barnen i hammocken, eller att yoga och meditera. Det som får dig att varva ned och känna att du är närvarande här och nu.  

Vardagen är redan fylld av stress, så det är viktigt att prioritera avkoppling. Britta rekommenderar att avsätta tid för yoga och meditation, vilket hjälper dig att hitta lugnet och låter både din kropp och hjärna slappna av. 

– Det kan räcka med att du följer din andning i några minuter varje dag. Följ andetaget in i kroppen och sedan ut igen – i några andningscykler. Det kopplar på lugn och ro systemet, andningen har nämligen direktkontakt med vårt parasympatiska nervsystem som ger ro and lugn. 

Så börjar du hösten på bästa sätt 

– En bra början är att försöka få en sommar som ger vila, återhämtning och glädje. Men i övrigt gäller samma råd som under sommaren, att skapa balans mellan prestation och återhämtning, göra sådant som får dig att känna dig närvarande i nuet och att sköta om din kropp och själ, säger Britta.