Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

5 tips – Så blir kommunikatörer ett bra stöd för ledare

Hur kan kommunikatörer arbeta för att stödja ledare som vill bli mer kommunikativa? Frågan diskuterades av en panel på Sveriges Kommunikatörers fullsatta seminarium i Almedalen.

Sveriges bjöd in en panel under Almedalsveckan bestående av Maria Rosengren, Business Unit Director på Kantar Sifo, Klara Adolphson, Director and Head of Experience delivery på PwC Experience Center, Siri Wikander, Director of People Growth på Scandic Hotels, Mårten Lyth, kommunikationsdirektör på Spendrups och Hanna Brogren, generalsekreterare på Sveriges Kommunikatörer, för att diskutera kommunikativt ledarskap.

Moderatorn Max Landergård avslutade samtalet med att be om tips på hur kommunikatörer kan arbeta för att stötta sina ledare.

 

Tydlighet

Kommunikatören får inte vara rädd att säga till ledare när något uppfattas fel av en viss målgrupp, menade Hanna Brogren. ”Det är viktigt att ha en bra relation med ledaren med ömsesidigt förtroende och våga föreslå när saker behöver ske annorlunda för att medarbetarna ska förstå och hänga med i resonemangen”.

 

”Träna, träna, träna”

Mårten Lyth lyfte fram betydelsen av att träna med ledare, till exempel att öva inför framträdanden: ”De som är duktiga måste också träna och få feedback, och självklart måste man stödja dem som inte har talat mycket tidigare”.

 

Förenkla

Lyth menade även att kommunikatören har en viktigt roll att hjälpa till med språket för att skapa budskap och berättelser som tilltalar och når fram: "Förenkla, skala av och tvätta". 

 

Bygg en story

Klara Adolphson tipsade om att bygga ett "why" kring ledarskapet och vart man är på väg för att skapa en berättelse: "Varför är det här viktigt? Varför måste vi prata mer om det? Vad betyder det?"

 

Dialog

"Skapa dialog och ett feedback-klimat så att ni kommunicerar tillsammans", sa Maria Rosengren och lyfte samtidigt fram betydelsen av att vända blicken inåt i organisationen och stötta cheferna i att driva affären.

 

Vill du se samtalet i sin helhet, och höra fördjupande resonemang? Klicka här