Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

3 tips för dig som arbetar med Public Affairs

Public Affairs handlar om att påverka institutioner, verksamheter och beslutsfattning. För att lyckas med det måste PA-experten förstå det politiska landskapet, beslutfattningsprocesser, ha ett stort kontaktnät och veta var makten ligger. Du som arbetar med Public Affairs har förstås koll på det så istället delar vi med oss av tre tips som inte alltid lyfts fram.

En person som skriver på en whiteboard

1. Bli inte hemmablind

Få politiska experter och journalister förutsåg att Donald Trump skulle vinna det amerikanska presidentvalet – de hade ju knappt träffat någon i Washington eller New York som kunde tänka sig att rösta på den kontroversiella presidentkandidaten. Glöm inte bort att det politiska landskapet är större än Washington, Bryssel eller Stockholm. Tipset gäller både när det handlar om att förstå politiken och samhället, och när din organisation letar efter allierade för att driva opinion.

2. Sätt ihop en arbetsgrupp 

Arbetar du med en fråga som kräver vetenskaplig, ekonomisk, internationell och operativ input? Svåra problem kräver smarta hjärnor. Sätt därför ihop en arbetsgrupp med rätt kompetens inom verksamheten. På det sättet får du in nödvändiga vinklar från olika delar av organisationen. Samtidigt hamnar du i en stark position att informera den högsta ledningen om utvecklingen och blir som följd en naturlig instans när ledningen har frågor.

3. Upplys dina kollegor

Politiska beslut kan få häpnadsväckande konsekvenser för din organisation. Det vet du som arbetar med Public Affairs, men dina kollegor har kanske inte samma förståelse för politik och samhällsutveckling. Antag inte att dina arbetskamrater förstår vad du gör och vilken betydelse det har. Öppna istället för regelbunden tvåvägskommunikation där du förklarar vilka politiska händelser som ligger på ditt bord, hur opinionen ser ut och på vilket sätt det påverkar er verksamhet. I utbyte får du värdefull information om verksamheten.