Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Presentationsteknik för engagemang och effekt

Det här är kursen för dig som verkligen vill ge ett starkt intryck och engagera dina lyssnare i konferensrummet så väl som på det stora eventet.

Introduktion och beskrivning

Det viktigaste att uppnå som talare är att skapa verklig kontakt med dem du har framför dig så att de inte bara förstår vad du säger och minns utan även använder sig av det du presenterar. Kanske sker det genom att de återberättar för någon, gör något på ett nytt sätt, fattar ett beslut eller ändrar ett förhållningssätt.

Intresseanmälan

För att säkra den effekten behöver du bli ditt bästa jag framför grupp och det får du hjälp med att plocka fram under kursdagen. Vi arbetar med scenisk gestaltning av det du berättar, med variation av röst, hastighet och kroppsspråk och framför allt hur du på ett medvetet sätt bjuder in till kontakt mellan dig och publiken samt behåller den. På vis skapar du ett verkligt engagemang.

Vi arbetar även med ditt sceniska självförtroende. Det handlar både om hur du förbereder dig, vilka verktyg du kan ta till om nervositeten kommer och hur förlåtande du är emot dig själv om det blir fel.

Här får du träna praktiskt att presentera och du får varsam feedback på dina styrkor och vägledning att pröva nytt där det finns förbättringsmöjligheter. Kursen lägger inte fokus på ditt manus eller ditt språk utan mer på hur du får det du planerat att säga att bli levande och engagerande.

Du kommer att lära dig:

  • Förberedelser utifrån sammanhang och lyssnarnas behov.
  • Hur du gör för att vara mindre bunden av manus och presentationsbilder.
  • Starka inledningar och avslut.
  • Gestaltning av manus med kroppsspråk, rörelser i rummet, röststyrka, hastighet, pauseringar, tonfall och styrka.
  • Hur du gör för att vara i kontakt med publiken och engagera dem i innehållet samt  varför det är viktigt.
  • Hur misstag enkelt kan transformeras till något värdefullt.
  • Att använda scenens platser och bli mer bekväm med att röra dig medvetet på scen.
  • Hur du undviker att bli nervös samt hur du kan hantera situationen och dig själv när nerverna ändå gör sig påminda.
  • Att skapa interaktion för att budskapet ska nå in.

För vem passar kursen Presentationsteknik?

Alla som någon gång presenterar på möten eller på scen. Om du tidigare gått kursen Bli moderator, led egna events så kommer du känna igen ven del av innehållet men du är förstås välkommen att ta tillfället i akt att öva mer.

Vad behöver du?

Ett intresse för att utvecklas sceniskt.
Tankar om ett innehåll du ska, eller skulle kunna, presentera i närtid. Detta kommer du att få använda dig av i övningar på scen. Du behöver inget manus men ta med om du har och räkna i så fall med att förändra det. 

Kursledare

Eva Åberg är konsult inom ledarskap, innovation och organisationsutveckling i företaget Audiendo. Hon har tidigare arbetat bland annat med nyheter på SVT:s Rapport och på TV4:s Nyheterna.

Välkommen att lära dig mer om att trollbinda dina lyssnare!

Vill du veta mer? Kontakta mig gärna!

Emma Ekenberg, Kurs- och nätverksansvarig